Bahan-bahan
KEK SPAN 8"
250g tepung optima @ sponge mix
4 biji telur gred A
50g susu segar
80g butter~dicairkan
DURIAN INTI:
300g isi durian~diblend hingga halus guna food processor ya
300g fresh cream~dipukul hingga soft peak
*ambil 80g fresh cream yg sudah dipukul tadi & campur dg isi durian
*inti durian yg sudah bercampur dg fresh cream tadi ketepikan 100g untuk topping
Cara-cara
Menggunakan mixer dengan kelajuan tinggi.Pukul tepung,telur dan susu selama 10 minit atau sehingga kembang dan pekat.
Tambahkan butter cair.Pukul dengan kelajuan perlahan ,cukup sehingga sebati dan rata sahaja (jika guna hand mixer sebaiknya masa tuang minyak cukup guna spatula sahaja dan kaup balik hingga sebati)
Tuang ke dalam Loyang yg telah digris dan dilapik dg kertas minyak.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dengan suhu 170c selama 35 minit. Setelah masak keluarkan dan sejukkan atas redai.
Potong kek kepada dua bahagian dan buangkan kerak2 pada tepi dan atas kek span.
Letak satu kek atas papan kek,kemudian letak inti durian.Tutup lagi dengan satu lapis kek.Last sekali lepa atas dan tepi kek dengan fresh cream.
Sentuhan terakhir hiasan kuning tepi kek.50g decogel + 1/4 tsp esen durian + sedikit pewarna kuning.Kacau rata bahan ini kemudian masukkan dlm piping bag,gunting sikit hujung kemudian paipkan ke tepi kek bentuk huruf n.
Simpan kek dalam peti sejuk selama lebih kurang 5 jam.Keluarkan,potong sesuai dg saiz yg anda inginkan.Kemudian paipkan topping durian tadi (yg 100g tu) guna nozel star.
-silakan SHARE utk manfaat bersama-
Sumber : myresipi
No comments
Thanks For Comment !!! :)