BAHAN-BAHANNYA :
500 gram sotong saiz kecil (kurang lebih)
2 papan petai
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 camca besar pes asam jawa
2 senduk nasi penuh cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan air
BAHAN KISAR HALUS :
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 keping hirisan nipis halia
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :
Sotong dibersihkan, buang bahagian dalam sotong, cuci dan toskan, tak perlu kerat (kalau anda guna sotong besar, perlu dikerat pada saiz sederhana). Petai diambik isinya dan belah dua setiap satu. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/3 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau dan masukkan petai. Tuang air dan masak hingga petai empuk.
Masukkan sotong, kacau dan tambah hirisan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan gula secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi lemak, nasi putih atau sebagai bahan pencicah.
-silakan SHARE utk manfaat bersama-
Sumber : koleksiresepimalay
No comments
Thanks For Comment !!! :)