SHOPPE

Cara Memasak Atau Merebus Daun Ketum Yang Betul

Share:

Cara Memasak Atau Merebus Daun Ketum Yang Betul


Cara Memasak Atau Merebus Daun Ketum Yang Betul | Pokok Ketum juga dikenali sebagai Pokok Biak ialah sejenis tumbuhan daripada keluarga Rubiaceae yang banyak terdapat di Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta di selatan Thailand. Di Thailand, pokok ini dipanggil Kakuam, Ithang atau Thom, di Amerika Syarikat pula sebagai Kratom. Nama botaninya Mitragyna speciosa korth.




Semua daun ketum mengandungi kolagen, terutama daun ketum kuning paling banyak. Sedangkan bahan antikanser paling banyak adalah jus ketum hangat tanpa gula.



Daun Ketum telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin. Daun ini direbus dan airnya diminum sebagai pemulih tenaga, juga bagi rawatan mengeluarkan angin dalam badan dan bagi merawat sakit belakang.

Khasiat Daun Ketum Dan Cara Guna Dengan Betul

Daun ketum urat merah diakui sebagai daun herba terbaik di dunia. Pihak farmasi di Amerika Syarikat berminat bagi membeli daun ketum dari Malaysia.

Malangnya undang undang yang telah dilaksana oleh kerajaan telah menghalang penjualannya namun tidak menghalang penggunaannya kalau ianya digunakn dengan betul.

Institut Pencegahan Kanser Negara turut mengumumkan Ranking daun ketum anti kanser, dipetik dari TibbHusni Al Ismaily

Penemuan resepi baru dari negara China: bagi yg berpenyakit diabetes tak usah susah berubat ke doktor lagi. Cukup dgn memblender 12 helai daun ketum panjang di campur 1 daun ketum urat merah. Minum 2x sehari.

Silakan cek kadar gulanya esok hari,dijamin langsung turun kadar gulanya. Sudah banyak yg membuktikan,mujarab tanpa perlu berpantang makan lagi.

Bantu kirimkan berita ini ke semua kenalan anda yg ada masalah diabetis dan darah tinggi. Bantu mereka yg sakit diabetes agar sembuh !

Cara  Membuat Atau Memasak Air Daun Ketum Dengan Betul

1. Gunakan daun tua iaitu daun yang ke 4.Gunakan 7 helai daun ketum sahaja.
2. Buang urat daun tengah. Urat tengah ini boleh menyebabkan mabuk kalau tidak dibuang.
3. Guna air sebanyak 500ml bagi merebus daun.
4. Sebaiknya periuk tanah. Rebus sampai air menjadi separuh.
5. Air mestilah berwarna kuning teh.Kalau air berwarna hijau atau keputihan air ini boleh memabukkn( tidak dibuang urat tengah daun )
6. Sejukkan serta simpankan dalam peti sejuk ( chiller )
7. Minum diawal pagi sebelum sarapan atau lewat malam sebelum masuk tidur.
8. Minum jangan berlebihan.
9. Air ektum tidak boleh disimpan melebihi 3 hari.

Kebaikan Air Daun Ketum

1. Melancarkn perjalanan darah.
2. Melegakn sakit sendi, lengguh-lenguh.
3. Memanaskn badan serta membakar lemak.

Kebanyakkan sekarang ni air ketum banyak dicampur dengan bahan-bahan terlarang seperti ubat nyamuk,ubat batuk dan sebagainya. Hal yang sedemikian menyebabkan penyalahgunaan air ketum.

Semoga perkongsian tentang manfaat daun ketum diatas dapat memberi anda sedikit manfaat. Jangan lupa kongsikannya dengan yang lain. Terima kasih.





Sumber : newspanas

#ketum
#biak
#airketum


1 comment:

Thanks For Comment !!! :)

Wajib Terjah