SHOPPE

Resepi Sambal Udang Dan Petai Yang Ringkas

Share:

Resepi Sambal Udang Dan Petai Yang Ringkas

Resipi Sambal Udang Dan Petai Yang Ringkas

Resepi Sambal Udang Dan Petai Yang Ringkas | Bila sebut je sambal mesti ramai teringat air tangan ibu dekat kampung kan? Lebih-lebih lagi jika sambal ibu dijadikan kuah pelengkap hidangan nasi lemak pada waktu pagi.

Selain itu, terdapat banyak lagi variasi sambal yang pasti menambahkan selera makan anda. Hari ini admin nak kongsi antara 5 menu hidangan sambal popular anda boleh cuba.




Sambal tumis udang petai


Gabungan udang dan petai dalam masakan sambal sememangnya satu kombinasi yang enak. Rasa udang yang manis dan sambal yang pedas pasti menambahkan lagi rasa ‘kick’ menu ini. Kalau tak ada udang, anda boleh gantikannya dengan seafood yang lain.

Untuk kepekatan kuah pula, anda boleh mengubahnya mengikut citarasa tersendiri. Nyaman tok!

Bahan-bahan diperlukan:

Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
1-3 keping petai - di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam, gula, pak aji pun boleh

Cara menyediakan dan memasak:

Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing dan wangi.

Masukkan petai, udang, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.

Hidangkan dgn nasi panas. Along minat bila ada ikan goreng sekali. Fiuh... meleleh air liur....


Sumber : myresipi | ohbulan

#resepi
#resipi
#resepisambaludang
#resipisambaludang

No comments

Thanks For Comment !!! :)

Wajib Terjah